Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak napsat úspěšnou píseň?

23. 7. 2011

1. Věřte si

Musítě se na to zaměřit. Psaní písní je velmi skličující, dokud nebudete mít svoji první úspěšnou píseň. Svůj úspěch můžete měřit jednoduchými věcmi. Dokončete texty a buďte s nimi spokojený. Potom nahrajte skladbu a pusťte ji lidem.

2. Vymyslete základ

Jon a já si sedneme s austickými kytarami a nebo za piano. Když začneme zpívat "Livin' On A Prayer" nebo "Bad Medicine" a capella, povíš si "Hej, to je dobrý song.", to je to, o co jde. Můžete si to vzít do studia a naaranžovat tam další věci, ale musíte mít daný základ písničky. Jon a já nikdy nejdeme do studia bez toho, abychom neměli připravených alespoň 10 skladeb.

3. V jednoduchosti je krása

Neděláme žádné komplikované dema. Nahráváme stále stejným způsobem. Nahrávali jsme na kazety, teď nahráváme do iPhones, ale základ je stejný. Já a Jon jsme velcí technologičtí maniaci.

4. Nechejte kapelu tvořit


Jon a já jsme spoluprodukovali alba od roku 1995, takže máme představu jak to bude na konci vypadat. Ale stane se, že přineseme píseň a chlapci v kapele ji úplně změní. I to se stává.

5. Pověz v co věříš, když chceš, aby tě lidi poslouchali

Máme víc jak 400 písní a ještě několik dalších jsme vyřadili. Jonovi se musí příjemně zpívat melodie každé z nich, bez ohledu na text a příběh, který vypráví. Když se mu daná píseň nelíbí a mně ano, nechám si ji na sólové album. Slova písně musí vyprávět a musí znít příjemně, jinak se vám může stát, že na vás publikum zakřičí "To jsou kecy!". Jeden z důvodu, proč jsme stále tu je, že jsme nikdy nepředstírali, že jsme někdo jiný, ale stále tu jsme tu stále takový, jaký jsme. Bon Jovi.

 

 

www.rock.cz/clanek/1542-ako-tvori-richie-sambora

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Go

(RomeoJon, 12. 9. 2011 9:59)

Go Richie!!!